Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Λίγο βυζαντινοgossip


Α, τέρμα. Δεν ξαναφήνω τα κχτηνάκια-Γκρέμλιν-συνεργάτες να ξαναδουν Ράδιο Αρβύλα. Γιατί αυτά τα παιδιά είναι βιντεάκι και απορία. Παρασυρμένα λοιπόν από τον Άδωνι (τον Γεωργιάδη, α πα πα κάτι απορίες που έχει ο κόσμος, έναν τον έχουμε, τον μπουμπούκο!) "που πάει τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου με τη σειρά" αρχίσανε να με ρωτάνε πόσοι ήταν κι αν εγώ μπορούσα να τους πω με τη σειρά. Τους είπα "όχι" για να με αφήσουνε ήσυχη κι επειδή εγώ ήξερα καμιά σαρανταριά, σε ποια δυναστεία ανήκε ο καθένας, αλλά όχι και την περίοδο διακυβέρνησης, κοίταξα στη wikipedia και διαπίστωσα για μια ακόμη φορά το μέγεθος της αμάθειάς μου.
Χώσε μάστορη τα στατιστικά: 13 Δυναστείες, να σε χαρώ και -αν μέτρησα σωστά- 102 αυτοκρατόρια! Με 16 αυτοκράτορες μόνο από τη Μακεδονική Δυναστεία: λατρεία ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος που ήταν σου λέει ο ικανότερος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ήταν αυτός που διεξήγαγε έναν από τους πρώτους ψυχολογικούς πολέμους, υπόδειγμα για κάθε στρατιωτικό: μετά τη νίκη του στη μάχη στο Κλειδί, μάζεψε τους αιχμαλώτους και τους χώρισε σε 100δες. Δεν τους εκτέλεσε, γιατί ήταν μεγάλος μάγκας, απλά έδωσε εντολή να τυφλώσουν και από τα δύο μάτια τους 99 από τους 100 και να αφήσουν μονόφθαλμο τον πρώτο να τους οδηγεί. Δεν ξέρω πόσοι ξέρανε καλή γεωγραφία για να οδηγήσουνε τους γκαβωμένους πίσω, αλλά πήγανε πολλοί, τους είδε ο Σαμουήλ, ο Βούλγαρος βασιλιάς και πέθανε από συμφόρηση. Χώρια που γεμίσανε μια Βουλγαρία κινούμενα πτώματα, άντε μετά να σκεφτεί ο Βούλγαρος να κατέβει Θεσσαλονίκη για ψώνια. Πριτς που το σκεφτότανε.
12 από τη δυναστεία των Παλαιολόγων: μεγάλες αδυναμίες ο Μιχαήλ Β' (και στρατιωτικός και διπλωμάτης, εμ σαμπού, εμ κοντίσιονερ, στα οικονομικά τα μούσκεψε λίγο γιατί η διπλωματία έχει πολλά έξοδα, μόνο τα Ferrero Rocher να υπολογίσεις, βουλιάζει ο προϋπολογισμός, αλλά κατά τα άλλα, μεγάλη επιτυχία) και ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάτσης που βρήκε το Βυζάντιο σε ημιβυθισμένη κατάσταση, να βάλλεται από παντού και κυρίως εξ ανατολών (οι Δυτικοί κάνανε την κορόιδα, οπότε στου κουνγκ-φου την πόρτα οι εκκλήσεις), αλλά το υπερασπίστηκε ως το τέλος κι έπεσε μαχόμενος, όχι σαν κάτι άλλους, όνομα και μη χωριό!
11 από τη δυναστεία του Ηρακλείου: Ο ίδιος ο Ηράκλειος μεγάλη μορφή, στις αναμετρήσεις πάντα μπροστά να εμψυχώνει τους στρατιώτες, διοικητικά χώρισε την αυτοκρατορία σε Θέματα, ενίσχυσε τα δημόσια ταμεία, καθιέρωσε την ελληνική ως επίσημη γλώσσα και αντικατέστησε αυτά τα χαζά των Ρωμαίων "Imperator Caesar Augustus" με το απλό, λιτό, απέριττο "Βασιλεύς" ενώ στα θρησκευτικά και παραθρησκευτικά προσπάθησε να εξομαλύνει τα πράγματα με τα δόγματα και τις αιρέσεις, που γινότανε της ακολασίας ως τότε.
10 αυτοκρατόρια από τη δυναστεία των Ισαύρων: ο Κωνσταντίνος Ε' Κοπρώνυμος κορυφή, τον λέγανε έτσι γιατί είχε βγει βρώμα στο Βυζάντιο από κάτι παλιογλωσσάδες εικονολάτρες ότι τα τσούρνισε μέσα στην κολυμπήθρα, το μωρουλίνι-χεζουλίνι, αλλά συκοφαντίες και ανυπόστατα ψεύδη όλα αυτά, από τα νεύρα τους τα λέγανε γιατί ο Κώστας ήταν εικονομάχος εκ πεποιθήσεως και πολύ τους χάλαγε τον έρωτα.
Οι υπόλοιπες δυναστείες βγάλανε λιγότερους από 10 αυτοκράτορες η καθεμιά, εξ ου και αναλύουμε μόνο το top 4. Πιο αδύναμος κρίκος, η δυναστεία Ραγκαβέ (με έναν και μοναδικό αυτοκράτορα) κι αμέσως μετά, η Φρυγιανή δυναστεία, με μόλις 3 αυτοκράτορες, εκ των οποίων ο ένας ήταν τραυλός και αμόρφωτος, ο άλλος μέθυσος, γυναικόδουλος και χάλιας εν γένει και μόνο ο Θεόφιλος ήταν κάπως της προκοπής.
Κάπως, γιατί άμα σας πω πώς παντρεύτηκε θα σας σηκωθεί η πέτσα: Όταν ο Τεό έφτασε σε ηλικία γάμου, η μαμά του, η κυρά Φρόσω, είχε οργανώσει ένα παρτάκι για το γιόκα της και είχε καλέσει κάτι κοπελίτσες που τον καλοβλέπανε τον Θεόφιλο. Μιά από αυτές ήταν η Κασσιανή και μια άλλη η Θεοδώρα (όχι της Ντενίση, η γνωστή, μια άλλη, καλή κοπελίτσα, αλλά μουτζωμένη κι αυτή). Η Κασσιανή, σε λέει ο ιστορικός, ήταν θεά,σαν τα κρύα τα νερά. Για τη Θεοδώρα, δεν έχω ιδέα, θα σας γελάσω και δεν κάνει.
Κρατάει λοιπόν το χρυσό μήλο ο Τεό για να το δώσει στην εκλεκτή του και πλησιάζει την Κας. Σκέφτεται "δε θα ρωτήσω για την περιβαλλοντική μόλυνση, σε όλα τα καλλιστεία τα ίδια ρωτάνε, άσε που είμαι μια χιλιετία πίσω". Πρωτοτυπεί, λοιπόν, ο νέος: "Εκ γυναικός τα χείρω" γυρνάει και λέει στην Κας. Ότι και καλά από τη γυναίκα έχουν προέλθει όλα τα άσχημα, από την Εύα και μετά. Τσαμπούκι μεγάλο όμως η Κας, βασιλιάς-ξεβασιλιάς, σιγά μην κώλωνε, σκέφτεται "τι λες ρε μάστορα" και του πετάει "και εκ γυναικός τα κρείττω", δηλαδή "από τη γυναίκα έχουν προέλθει και όλα τα καλά" όπερ εστί μεθερμηνευόμενον "αν δεν υπήρχε η Παναγία, ρε κακομοίρη, πώς θα ερχόταν στον κόσμο ο Χριστός, θα φύτρωνε;"
Κλασικός κακομαθημένος γιος ο Τεό, η κυρά-Φρόσω δεν του έφερνε και πολλές αντιρρήσεις, λέει μέσα του "δε μου τα λέει καλά το γκομενάκι" μουλαρώνει και δίνει το μήλο στη Ντόρα (τη Θεοδώρα ντε) που ως κλασική γυναίκα που έχει στο μυαλό της το γάμο, στόμα είχε και μιλιά δεν είχε (τα άφηνε κλασικά για μετά τη στέψη). Έβαλε τα χεράκια του κι έβγαλε τα ματάκια του ο Τεό, διότι ερωτευμένος με τη μεν, πήγε και σαχλοπαντρεύτηκε τη δε. Μέγα λάθος, διότι τα απωθημένα σου τρώνε το μέσα σου. Και παρέμεινε, που λέτε, ερωτευμένος με την Κασσιανή, η οποία όμως σιχτίρισε άσχημα μετά από αυτό και πήγε κι έφτιαξε ένα μοναστήρι, έγινε ηγουμένη, περνούσε και μόνη της καλά, τα κατάφερνε μια χαρά.
Αλλά ο κερατούκλης που δεν την είχε ξεπεράσει (διότι, αγάπη μου, τα απωθημένα είναι ίδια και για τον σκουπιδιάρη και για τον αυτοκράτορα, δεν έχουν ταξική διαστρωμάτωση) πήγε, σου λέει, στο μοναστήρι να τη βρει πριν πεθάνει (ο Τεό, όχι η Κας, διότι όπως έλεγε και μια ψυχή, οι γυναίκες και οι γάτες δεν παθαίνουν τίποτα). Χαζολογούσαν οι μοναχές στον κήπο, χαμπάρι δεν πήραν την ακολουθία του αυτοκράτορα, κάτι άκουσε η μαγείρισσα στην αυλή, βγαίνει στο παράθυρο, κοιτάει κάτω, βλέπει τους μαντραχαλάδες, γουρλώνει τα μάτια. Πάει γραμμή στην Κας "έρχεται, ο άχρηστος" της λέει, "πες του ότι δεν είμαι εδώ" της απαντάει η Κας και βουρ στη ντουλάπα γιατί είχε και το μαλλί άλουστο πέντε μέρες. Μπαίνει μέσα ο Τεό, κοιτάει από δω, κοιτάει από κει, πουθενά η Κας. Βλέπει κάτι στίχους που έγραφε η Κας, "έτσι είσαι;" σκέφτεται και το κάνει λεύκωμα, θυμάστε, αυτό που ο καθένας έγραφε το κοντό του και το μακρύ του.
Κι ενώ είχε πιάσει η κοπελιά τον ειρμό κι έγραφε ύμνο, αυτόν με την περιπεσούσα γυνή, που λέει "Κύριε, θα σου φιλήσω τα άχραντα πόδια και θα τα σφουγγίσω με τις μπούκλες μου" πάει ο χαμένος και της πετάει την κακία του "αυτά τα πόδια, που όταν η Εύα τα άκουσε να περπατάνε το δειλινό, κρύφτηκε από το φόβο της". Μετά τόσα χρόνια, ακόμα με την Εύα την πιλάτευε τη μαύρη την Κασσιανή, γκαμηλίσια μνήμη, παιδί μου, οι άντρες, άμα θέλουν θυμούνται τα πάντα. Το πιάσατε το υπονοούμενο, ε; Φυσικά, διότι είστε γατόνια και τσαμπιόνια στους γρίφους (εγώ πάλι δεν είμαι, μια ψυχή ξέρει γιατί το λέω). Τα έχωσε λοιπόν και ο Τεό και την έκανε με ελαφρά, λένε ότι πήρε το μάτι του την Κας που ήταν εντοιχισμένη αλλά δεν είπε τίποτα, διότι ως αυτοκράτωρ και υιός της Φρόσως ήτο και ευγενής παιδί. Έφυγε, λοιπόν, το παλικάρι, αποτέλειωσε και η Κασσιανή τον ύμνο (την κακιούλα την κράτησε και της έκανε και ρίμα) και από τότε τον λένε τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Βέβαια, αυτός ο Τεό ήταν σκέτο φαρμάκι, όποια γυναίκα τον πλησίαζε, την έτρωγε το μαύρο ράσο. Διότι οικειοθελώς μεν η Κας, μετά από πιέσεις η Ντόρα (η σύζυγος) και οι δυο στο μοναστήρι καταλήξανε. Ευτυχώς όχι στο ίδιο, γιατί θα το κάνανε θερινό το μαγαζί, αλλά από μοναστήρια τότε άλλο τίποτα, όποιος έβλεπε τα ζόρια, γινόταν μοναχός. Και ποιός την έκλεισε ξέρετε; Ο αδελφός της ο Βάρδας και ο γιος της ο Μιχαλάκης. Κάνε παιδί να δεις καλό, σου λέει μετά. Άμα λέω γω ότι τα παιδιά είναι παιδεμός, χαμογελάει η μήτηρ μου. Αυτά κάνανε στο Βυζάντιο άμα θέλετε να ξέρετε και τα υπόλοιπα είναι ξένοι δάκτυλοι και να πάνε να τα πουν στους Μάο Μάο. Δεν ξέρει τώρα ο Συμεών ο Μεταφραστής, ο Γεώργιος ο Αμαρτωλός και ο Λέων ο Γραμματικός που τα γράψανε; Έλα, μην τα πάρω!

5 σχόλια:

Dr. Thomas είπε...

Μεγαλειοτάτη

Παρατηρώ ότι επεκταθήκατε αρκετά όσον αφορά την προσωπική ζωή του Τεοφίλ και αναφέρατε κι αρκετούς αυτοκράτορες, πλην όμως παρελείψατε -εσκεμμένως πιστεύω- να αναφερθείτε εις τον Ιουστινιανόν και την σύζυγον (Θεοδώρα την είπαμε;) και την αιματηράν κατάπνιξην της εν τω Ιπποδρόμω εξεγέρσεως (πώς το δουλεύω το καθαρευουσιάνικο ο π...αθολόγος!)
Γιατί, αγαπητή χαριτόβρυση; Θα σας μαλώσω και θα σας αποκαλέσω και ρατσίστρια. Ακούσατε από το γραφείο σας τους αγρότας να προελαύνουν; Μεγάλος γέλως και περίγελως...

Την εφημερίαν μου μέσα...
Σας ασπάζομαι την δεξιάν παρειάν που είναι και το καλό σας το προφίλ.

Eugenia είπε...

Βρε αγάπη μου,που τους θυμόσουνα 40 αυτοκράτορες;Εγώ τον Ιουστινιανό θυμάμαι και τον Κωνσταντίνο που ίδρυσε την Κων/πολη.Πάντως αυτός ο Θεόφιλος,πολύ καραγκιοζάκος.Σαν τον...τριαντακάτη που λες κι εσύ.

Φιλιά,καρδούλα μου.

Ροβέρτος - Αλέξανδρος είπε...

Αχιβάδα μου

Λατρεύω την εικόνα του... φραγκοφονιά, το τραγούδι των Blackmore's Night και πιο πολύ τον τρόπο που έχεις να αφηγείσαι ιστορικά γεγονότα. Κρίμα που δεν έγινες δασκάλα. Σίγουρα όμως τα παιδιά που θα αποκτήσεις, θα μάθουν μπόλικη ιστορία με πολύ γέλιο.
Είσαι απίστευτη.

Σε φιλώ, μικρή αχιβάδα

Elpida είπε...

Γκουρμεδάκι μου

Αυτή η Κασσιανή πρέπει να ήταν λίγο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και μου άρεσε η μεταφορά της ιστορίας της με το Θεόφιλο. Είχε πλάκα το Βυζάντιο τελικά...

Φιλάκια, γλυκιά μου

Δώρα είπε...

Χαριτόβρυση διεύθυνση

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρθηκες μόνο στους άντρες, άχρηστους, πεταμένα λεφτά και όχι και στις αυτοκράτειρες; Και πρέπει να ήταν 5-6! Τι προβοκάτσα είναι αυτή δηλαδή;
Έχασες που δεν ήρθες χτες στο πάρτυ!

Σμουτσια και
Τζααααζ