Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008

Η Αθήνα φλέγεται

 

ΑΠΟ "ΤΑ ΝΕΑ"
Νύχτα κουκουλοφόρων
Εκατοντάδες άνθρωποι κινδύνευσαν, δεκάδες γραφεία και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ Χάρης Καρανίκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΜΕ ΣΚΑΛΕΣ απεγκλωβίστηκαν από το κτίριο της Διπλωματικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών στο Κολωνάκι, υπάλληλοι και σπουδαστές, έπειτα από την επίθεση κουκουλοφόρων λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι. Άγνωστοι έριξαν μολότοφ στο ισόγειο της Διπλωματικής Ακαδημίας την ώρα που 20 σπουδαστές έκαναν μάθημα στον πρώτο όροφο, ενώ άλλοι 7 μόνιμοι υπάλληλοι βρίσκονταν εντός του κτιρίου.
Παραδομένη στις φλόγες και το χάος από την ανεξέλεγκτη δράση των κουκουλοφόρων και την ανυπαρξία της Αστυνομίας παρέμεινε ολόκληρη τη νύχτα η Αθήνα. Από την Πατησίων, την Ομόνοια, το Σύνταγμα, το Κολωνάκι, την Πανεπιστημίου, την Ακαδημίας, τη Συγγρού και την Αλεξάνδρας, μέχρι του Ζωγράφου, την Ερμού και το Μοναστηράκι, τα πάντα ήταν παραδομένα στη φωτιά και το έλεος των αντιεξουσιαστών.
Δεκάδες κτίρια- έως τα μεσάνυχτα βρίσκονταν σε ταυτόχρονη εξέλιξη πάνω από τριάντα πυρκαγιές- έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Ανυπολόγιστες είναι οι νέες καταστροφές σε καταστήματα: τα έσπασαν, τα λεηλάτησαν, έκαναν πλιάτσικο, τα έκαψαν. Εκατοντάδες άνθρωποι κινδύνευσαν, δεκάδες γραφεία και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Τίποτα δεν έμενε όρθιο στο πέρασμα των κουκουλοφόρων- ακόμη και το χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Σύνταγμα, σύμβολο των γιορτινών ημερών που περίμενε η πρωτεύουσα «για ν΄ ανασάνει», κάηκε.
Μερικές εκατοντάδες κουκουλοφόρων χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια πανεπιστημιακά κτίρια- άσυλα για να εφορμούν και να καταστρέφουν. Οι ομάδες αυτές ήταν αριθμητικά μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά που έχουν εκδηλωθεί επεισόδια στην Αθήνα, προκαλώντας ερωτηματικά για τη σύνθεσή τους.
Το κλίμα της έντασης δεν είχε κοπάσει στην Αθήνα- όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα- από το βράδυ του Σαββάτου. Ολόκληρο το μεσημέρι χθες, μετά τις μαθητικές συγκεντρώσεις, το σκηνικό του πετροπόλεμου είχε στηθεί στο Σύνταγμα και τους κεντρικούς δρόμους.
Με το που άρχισαν οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις- γύρω στις 6.30 το απόγευμαξεκίνησαν και τα επεισόδια. Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών είχαν ήδη βάψει ένα μικρό κομμάτι του δρόμου κόκκινο ως μια συμβολική ενέργεια για τον άδικο χαμό του 15χρονου.
Λίγα λεπτά μετά μικρές μεμονωμένες ομάδες κουκουλοφόρων και κρανοφόρων πετούν πέτρες σε βιτρίνες μαγαζιών, τραπεζών και ξενοδοχείων. Παρά τις αποτρεπτικές προσπάθειες των διαδηλωτών, οι κουκουλοφόροι συνέχιζαν να δρουν ανενόχλητοι καθώς πουθενά δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις έως την Ομόνοια - παρά μόνο στις καθέτους οδούς, απ΄ όπου πετούσαν δακρυγόνα προς την Πανεπιστημίου. Από τις φλόγες δεν γλίτωσε το ισόγειο του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας στην Ομόνοια, όπου η πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια συναντήθηκε με τους διαδηλωτές του ΚΚΕ, οι οποίοι σχημάτιζαν ανθρώπινες αλυσίδες παρεμποδίζοντας «ξένα στοιχεία» να αναμειχθούν με τους διαδηλωτές. Νεαροί κουκουλοφόροι λεηλατούσαν ένα οπλοπωλείο στην Ομόνοια αρπάζοντας σπαθιά και στιλέτα, την ώρα που ο βασικός κορμός της πορείας συνέχιζε στην Σταδίου, όπου άρχισε πετροπόλεμος κουκουλοφόρων με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Βροχή μολότοφ-δακρυγόνων

Μετά τις 8.00 το βράδυ, στην Αθήνα επικρατούσε κόλαση. Οι μολότοφ έπεφταν βροχή και τους κρότους διαδέχονταν οι συγκρούσεις, οι εκρήξεις των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και τα δακρυγόνα. Οι κουκουλοφόροι εξοπλισμένοι με λοστούς, κομμάτια από μάρμαρα και βαριοπούλες, συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο. Το κτίριο της Νομικής Σχολής μετατράπηκε σε ορμητήριο: ομάδες ομάδες έβγαιναν από το κτίριο και έκαναν εφόδους στην Ακαδημίας, το Κολωνάκι. Στη συμβολή της Ακαδημίας με την Ιπποκράτους οι φλόγες που τύλιξαν την Εμπορική Τράπεζα στο ισόγειο του κτιρίου άγγιξαν και τους ψηλότερους ορόφους. Ιστορικά κτίρια, όπως η Ακαδημία Αθηνών και το πρόσφατα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο «Κωστής Παλαμάς» υπέστησαν ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: