Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Η Τέχνη του Πολέμου - Sun Ju



Παίρνοντας αφορμή από το σχόλιο της αγαπημένης τσιφ χαιρ στάιλιστ Pastaflora, παραθέτω ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου που βλέπετε παραπάνω (η έκδοση με κόκκινο μετάξι στο δέσιμο είναι υπέροχη, όπως καταμαρτυρά ο αγαπητός Rebesque -μύστης των πολεμικών τεχνών- κάνοντάς με περήφανη για τις επιλογές μου).
Ο Βασιλιάς Χο Λου, διάβασε το βιβλίο του Σουν Τζου με τίτλο «η τέχνη του πολέμου» και εντυπωσιάστηκε. Τον κάλεσε λοιπόν στο παλάτι και τον όρισε αρχιστράτηγο του στρατού του. Επίσης τον ρώτησε αν η θεωρίες του είναι εφαρμόσιμες σε κάθε είδους στρατιώτη. Ο Σουν Τσου απάντησε καταφατικά. Τότε ο βασιλιάς του είπε να του κάνει μια επίδειξη, εφαρμόζοντας τη θεωρία στις παλλακίδες του.
Δόθηκε η εντολή και έφεραν 180 παλλακίδες. Ο Σουν Τζου τις χώρισε σε δύο λόχους, τοποθετώντας ως λοχαγούς τις δύο πιο αγαπημένες του βασιλιά. Στη συνέχεια έδωσε δόρατα στις κοπέλες και απευθύνθηκε σ’ αυτές λέγοντας: "Πιστεύω ότι ξέρετε τη διαφορά μεταξύ του "μπροστά" και "πίσω", "δεξιά" και "αριστερά". Τα κορίτσια απάντησαν ομόφωνα "ναι".
Τότε ο Σουν Τζου συνέχισε: "Όταν λέω "μέτωπο δεξιά" θα γυρνάτε δεξιά, όταν λέω "μέτωπο αριστερά" θα γυρνάτε αριστερά, όταν λέω "μεταβολή" θα στρέφεστε μισό κύκλο. Είναι όλα αυτά κατανοητά;" Τα κορίτσια απάντησαν ομόφωνα "ναι".
Ο Σουν Τζου έδωσε το πρώτο παράγγελμα, αλλά οι κοπέλες έμειναν ακίνητες και ξέσπασαν σε ειρωνικά γέλια. Τότε είπε: "Αν οι διαταγές και τα παραγγέλματα δεν είναι ξεκάθαρα και σαφή, φταίει ο στρατηγός." Ξαναρώτησε τις κοπέλες αν κατανοούσαν τα παραγγέλματα και έλαβε πάλι θετική απάντηση.
Ξαναέδωσε παράγγελμα και πάλι οι κοπέλες δεν εκτέλεσαν και ξέσπασαν σε γέλια. Τότε ο Σουν Τζου είπε: "Εφόσον τα παραγγέλματα είναι κατανοητά, αλλά δεν εκτελούνται, φταίει ο αξιωματικός." Έδωσε λοιπόν εντολή να αποκεφαλιστούν οι δύο παλλακίδες που είχαν οριστεί ως λοχαγοί.
Ο βασιλιάς, θέλοντας να αποφύγει τον αποκεφαλισμό των αγαπημένων παλλακίδων του, επενέβη λέγοντας πως είναι ικανοποιημένος από τις ικανότητες του στρατηγού και δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί ο αποκεφαλισμός. Ο Σουν Τζου απάντησε, πως όσο ισχύει ο διορισμός του ως αρχιστρατήγου, θα πρέπει οι διαταγές του να εκτελούνται. Διαφορετικά ο βασιλιάς να του αφαιρέσει τον τίτλο. Ο αποκεφαλισμός λοιπόν πραγματοποιήθηκε.
Στη συνέχεια, τη θέση των δύο νεκρών παλλακίδων ανέλαβαν άλλες δύο. Ο Σουν Τζου άρχισε πάλι να δίνει παραγγέλματα, αλλά αυτή τη φορά οι δύο λόχοι παλλακίδων τα εκτέλεσαν με απίστευτη ακρίβεια και πειθαρχία μη τολμώντας να αρθρώσουν λέξη.
Τότε ο Σουν Τζου είπε στο βασιλιά ότι οι λόχοι είναι γυμνασμένοι και έτοιμοι για επιθεώρηση. Ο Βασιλιάς απάντησε ότι έμεινε ικανοποιημένος και δεν επιθυμεί να κάνει επιθεώρηση, ο δε στρατηγός να σταματήσει τις ασκήσεις και να επιστρέψει στο στρατόπεδο. Ο Σουν Τζου είπε: "Του βασιλιά του αρέσουν μόνο τα λόγια, τα οποία όμως δεν μπορεί να μετατρέψει σε πράξεις."
Disclaimer: Οποιαδήποτε ομοιότητα με καταστάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, είναι εντελώς συμπτωματική...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το βιβλίο είναι καταπληκτικό... και ξέρεις ένα μικρό μυστικό ... ο πόλεμος δεν είναι μόνο εκεί έξω μακρυά μας... οι τεχνικές του βρίσκουν πολλές εφαρμογές...


Καλησπέρα

Freedom είπε...

Ο χειρότερος πόλεμος γίνεται μέσα στην ψυχή μας, φίλε μου Οδοιπόρε. Εκείνες τις νύχτες που ξαγρυπνάς και η θάλασσα των ματιών γίνεται ωκεανός. Εκείνες τις μέρες που εύχεσαι, όταν τελειώνουν, να μπορούσες να διαγράψεις μια για πάντα. Είσαι σίγουρος ότι η "Τέχνη του Πολέμου" εκτός από το μάνατζμεντ πιάνει σε όλους τους πολέμους;

Καλησπέρα και καλώς ήρθες...

Pastaflora είπε...

αγαπημένο βιβλίο (μέσα στα πολλά).

Freedom είπε...

Η μέγιστη γαϊδουριά είναι να κάνεις δώρο βιβλίο στον κολλητό σου και όποτε βρίσκεστε να το ιδιοποιείσαι και να το μελετάς... Στο τέλος αναγκάστηκα να πάρω δικό μου...Είναι όντως απίστευτη η κινέζικη φιλοσοφία σε όλους τους τομείς της, αλλά η Τέχνη του Πολέμου δεν έχει ξεπεραστεί καν μετά τόσους αιώνες... Τι κάνει το φρατζολάκι μας;
Πολλά πολλά ζουληχτά φιλιά