Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Ρε πού πάμε, ρε... Πού πάμε, ρε.... (που έλεγε και ο Αυλωνίτης)



Επιτέλους! Μετά από πολύ πολύ καιρό, κατάφερα να στρώσω τον... υπέροχο σε καρέκλα επί δίωρο και ανενόχλητη να διαβάσω ειδήσεις, ήγουν να δω το χάλι μας. Χάλι μπέρι. Όχι δηλαδή και ντιπ σκούρο μαύρο, περισσότερο ένα σοκολατοσκατί. Και τώρα που είπα σοκολάτα (πιπέρι καγιέν και ταμπάσκο χαμπανέρο για το άλλο που είπα), θυμήθηκα τον χαλβά με τη σοκολάτα και έχω να πω το λογάκι μου για τον χαλβαδοφτιάχτη Χαϊτογλου, πάλαι ποτέ θύμα Παλαι-ω!-Κώστα. Το τέκνον τούτο της βορείου Ελλάδος, ζήτησε, σου λέει, αποζημίωση από το ελληνικό κράτος γιατί η ΕΛ.ΑΣ δεν έκανε (λέει) σωστά τη δουλειά της. Πρώτον, διότι δεν επενέβη (κι ας είχε ζητήσει η οικογένεια να μην επέμβει στις διαπραγματεύσεις, εμ κερατάς εμ δαρμένος, όπως λένε και στο χωριό μου) και διότι αν είχε κάνει σωστά τη δουλειά της, ο δύσμοιρος βιομήχανος δεν θα είχε απαχθεί. Κοινώς, το προσωπικό 2 αστυνομικών τμημάτων έπρεπε να περιπολεί στον κήπο της βίλας του, ένα δυο ακόμα να είναι στον περίβολο του εργοστασίου, μη σου πω στο δρόμο να είναι ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές (πάλι της ΕΛ.ΑΣ) να προστατεύουν το χαλβαδομπουμπούκι από λοιμό, σεισμό, καταποντισμό, απαγωγή. Το α΄ Τμήμα του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) δεν δέχθηκε αυτόν τον ισχυρισμό.
Άκουσον άκουσον! Που τα είδανε αυτά και τα λένε; Δηλαδή ένας Χαϊτογλου (του Θεμιστοκλέους, βεβαίως βεβαίως) θα πρέπει να αρκεστεί στο minimum αστυνομικής προστασίας που υπάγονται όλοι οι Έλληνες πολίτες, σα γριά στο Κερατσίνι που της κλέβουνε την τσάντα και πάει στο τμήμα και δεν μπορεί να βρει άκρη; Άσε που πέσανε και οι πωλήσεις στο χαλβά και έχουμε να κλείσουμε και τα ισοζύγια. Εξανέστη ο άνθρωπος και με τα δίκια του. Εδώ οι τραγουδιάρες κι έχουν τη μισή αστυνομία τζαμπέ να τις φυλάει. Αυτός που ταϊζει όλη την Ελλάδα χαλβαδάκι με γεύσεις (μετά την επιτυχία της έκδοσης σοκολάτα-μπανάνα, έρχεται το τζατζίκι-μέλι) πρέπει να πληρώνει ιδιωτικούς φρουρούς; Μήπως να βγει και στην Τσιμισκή με ακορντεόν και ντέφι; Δεν υπάρχει τσίπα, αγαπητέ μου, πλέον... Αφεντικά και δούλοι, ταρτλά γινήκαμε ούλοι (το χαμπανέρο με έκαψε και σταμάτησα τις βρωμοκουβέντες).
Άρθρο δεύτερο. Τα μάθατε τα ρεζίλια με τα καρτοκινητά. Θέλουνε, λέει, στην κυβέρνηση να κάνουν όλα τα καρτοκινητά με ονοματεπώνυμο. Λίλα Πάουζε. Μπας και σταματήσουν οι απαγωγές. Λες και ο απαγωγέας που θα στήσει ολόκληρη επιχείρηση, δε μπορεί να πάρει καρτοκινητό από Αλβανία/Ρουμανία/Σκόπια και δεν ξέρω που αλλού, θα πάει να πάρει ελληνικά μη χρεωθεί περιαγωγή... Καλά, έχουν "κατεβάσει παροχή" αυτά τα παιδιά. Βγήκε κι ο έρμος ο εκπρόσωπος του ΔΣΑ και έκανε μια πολύ σωστή πρόταση, αλλά σιγά που θα εισακουστεί (ποιος ακούει άλλωστε τους επιστήμονες). Λέει ο άνθρωπος να ονομαστικοποιηθούν τα κινητά των τρόφιμων των φυλακών και για όσο αυτοί παραμένουν στη φυλακή. Γιατί, σου λέει ο επιστήμονας, εκεί που κάθονται και προαυλίζονται, όλο και κάποια κομπίνα θα μηχανευτούν, όλο και κάτι θα μοιραστούν με τους δικούς τους, οπότε, ας ξέρουμε ποιος είπε τι... Αλλά τι τα θες, χρυσό μου, εκεί η σαπίλα ξεκινάει από μέσα κι ας βγήκανε λάδι όσοι βγήκανε...Το μόνο που θα μείνει τελικά, γιατί δεν το βλέπω να εφαρμόζεται, είναι ο φόβος του κοσμάκη για φακέλωμα από χίλιες μεριές και από νεαρή ηλικία, μιας και τα πιτσιρίκια του δημοτικού γυρνάνε πλέον με κινητό... Από μικρά στα βάσανα.
Αλλά καλά κάνουνε. Να μαθαίνουνε και να βγαίνουν νωρίς από τη φούσκα του "όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος" (που μάλλον έχουν ήδη βγει με όσα βλέπουν γύρω τους) γιατί μετά φτάνουνε σε συγκεκριμένη ηλικία, πάνε στη Βουλή, τα βάζουνε να γράψουνε τη γνώμη τους για τους θεσμούς κι αν κανένα τολμήσει να τη γράψει όπως την αισθάνεται, βάζουνε γραφολόγους να ανακαλύψουν ποιό πιτσιρίκι είπε τι. Και όλα αυτά στη χώρα-λίκνο της δημοκρατίας και μέσα στο κυνο-βούλιο... Αφήνω που τον εγκληματολόγο-γραφολόγο-καθηγητή Νομικής-συγγραφέα Νέστορα Κουράκη τον γράφουν Νίκο Κουράκη, αφήνω που προ καιρού στη Νομική είχε αναρτηθεί πανό που έγραφε (δεν ξέρω και δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω) ότι ο Κουράκης φτιάχνει τα σκίτσα για την αστυνομία, αφήνω που οι ανεγκέφαλοι χτυπήσανε έναν λαμπρό εγκληματολόγο με βαθιά αίσθηση της αληθινής δημοκρατίας, τον Γιάννη Πανούση.
Έχω κι άλλα πολλά να γράψω, αλλά πλάκωσε πελατεία στο ντελικατέσεν (ήρθανε οι ορδές για ταραμά και ελιές γεμιστές με πιπεριά) και θα μου σπάσουνε την πόρτα.

Σας ασπάζομαι και σας εύχομαι καλή καθαροδευτέρα... και καλό μήνα!

14 σχόλια:

Prokopis Doukas είπε...

Αρχίζω και δημιουργώ μια εικόνα λοιπόν, εκτός από το υπέροχο μωρουδίσιο μουτράκι σας:

1. Είστε κεντροαριστερή (από άλλες παρεμβάσεις)
2. Οι συμβουλές που παρέχετε είναι νομικού τύπου
3. Τον έχετε ...υπέροχο

Το ντελικατέσεων το Κολωνάκι δεν έχω καταλάβει πού είναι... :-)

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Επειδή το blog σας ονομάζεται "Make My Day", περάστε να διαβάσετε ένα διθυραμβικό για τον τύπο που το ξεστόμισε πρώτη φορά κινηματογραφικώς...

Freedom είπε...

Καταρχάς, ζητώ συγγνώμη από τους αγαπημένους φίλους αναγνώστες που τις τελευταίες μέρες το χώστεν ουντ ντελικατέσεν έμεινε κλειστό, αλλά είχαμε απογραφή και πολλές πολλές δουλειές. Θα σας έρθω, όμως, δε μου τη γλυτώνετε, σας ασπάζομαι στη μούρη.
Καλωσορίζω φυσικά τον αγαπημένο τσαλαπετεινό του μπλογκοχωριού, ευχαριστώ που ήρθες στην αυλή μου, θα τα πούμε συντομότατα στην ιστοφωλιά σου...Πολλά φιλιά.

Freedom είπε...

Αγαπητέ Προκόπη
Γιατί πληθυντικός; Νιώθω λίγο αποξενωμένη... Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση (αναφορικά με το μουτράκι), όσο για τις διαπιστώσεις έχω να πω ότι είσαι ευφυέστατος και
1.Μελετώντας την ιστορία της νεότερης Ελλάδας δεν είχα άλλη επιλογή.
2.Δε θα μπορούσα να επιλέξω πιο ασύμβατο με τον χαρακτήρα μου επάγγελμα, αλλά το αντισταθμίζω δίνοντας συμβουλές ποικίλου περιεχομένου.
3.Πρόκειται για εσωτερικό - αυτοσαρκαστικό αστειάκι της παρέας για να πούμε εύσχημα κάτι που άλλοι αποκαλούν με χυδαίες εκφράσεις (καμιά τσίπα τα γαϊδούρια!).
4.Ελπίζω να μην ενοχλεί (πολύ) η ελαφρά διάθεση... να μην το πω βωμολοχίας, να το πω ελευθεροστομίας.
Το ντελικατέσεν στο Κολωνάκι είναι δυσεύρετο γιατί είναι μόνο για τους μυημένους, καθότι επιχείρηση-βιτρίνα... και καταλαβαίνεις... ;-)
(με βλέπω πρώτη είδηση του Μάκη).
Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δω το διθύραμβο, αλλά θα μου επιτρέψεις να το κάνω αύριο πιά, γιατί σε 4 ώρες πρέπει να είμαι στο πόδι...
Θέλω να διαβάσω και το οδοιπορικό σου στην Ιταλία, πριν χρόνια επισκέφθηκα τον ιταλικό νότο στα πλαίσια μιας μελέτης και ενδιαφέρομαι να δω πώς είδες εσύ τα πράγματα...
Εύχομαι να έχεις ένα όμορφο και ήρεμο Σαββατοκύριακο...Να είσαι καλά... :-)

Freedom είπε...

Υ.Γ. Ευφυέστατος...με τέτοιες σπουδές και τέτοια προσωπικότητα και καριέρα, σίγουρα δεν περίμενες εμένα να στο πω... και σίγουρα είσαι πολλά παραπάνω, αλλά θα στα πω εν καιρώ...

Prokopis Doukas είπε...

Πρόκειται για πληθυντικό του αγαπησιάρικου σαρκασμού...

Παρακαλώ, όχι άλλες δημόσιες φιλοφρονήσεις... :-)

Freedom είπε...

Καλημέρα... Αγαπησιάρικος σαρκασμός, ε; Είπα κι εγώ, τι πληθυντικοί της ευγένειας είναι αυτοί;
"Όχι άλλες δημόσιες φιλοφρονήσεις"... τώρα αυτό σηκώνει πολλές ερμηνείες!(αστειεύομαι). Άλλωστε δεν είναι φιλοφρονήσεις, μάλλον διαπιστώσεις είναι, κρίνοντας από το βιογραφικό σου... :-)
Να έχεις μια όμορφη Κυριακή, Προκόπη...

Prokopis Doukas είπε...

Και μια ερώτηση: Δεν τα κατάφερα με το mail σου... Κάνω κάτι λάθος; Μήπως μπορείς να μου το στείλεις;

Freedom είπε...

Καλημέρα Προκόπη...
Δεν κάνεις κάτι λάθος, απλά αυτό που βλέπεις, (εκτός από στίχος) είναι ταυτότητα yahoo messenger (αν έχεις, απλά προσθέτεις το ID στις επαφές σου)γιατί σπανίως διαβάζω e-mails, ενώ αντίθετα βλέπω τα offlines μου κάθε μέρα. Απλά επειδή δεν έχω το σημειωματάριό μου εδώ και λόγω πυρετού αδυνατώ να θυμηθώ κωδικούς κτλ. θα μου επιτρέψεις να σου δώσω μια πιο εμπεριστατωμένη απάντηση αύριο (τώρα ξέρεις ότι η μνήμη γενικά δεν είναι το ατού μου).
Να έχεις ένα όμορφο και ήρεμο βράδυ...

Prokopis Doukas είπε...

Έχω skype.. Εν τω μεταξύ, γράψε μου στο prokopisdoukas@hotmail.com

Γιατί δεν βγαίνει; Αφού τόσοι μου γράφουν... :-)

Περαστικά!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Θα κάνω δύο σχόλια.
Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα εντυπωσιάστηκα αρνητικα από τους σεκιουριτάδες (της ΕΛΑΣ ή απλοί) που προστατεύουν τους "επώνυμους".
Για την απόδραση του παλαιοκώστα η λύση είναι πολύ απλή: Συρματοπλέγματα επάνω στα προάβλια των φυλακών...

Dorothy είπε...

Καλησπέρα Freedom! Για το όνομα,ε! Ν όπως Νίκος! Εδώ το Μ του Μ.Καραγάτση το έχω ακούσει Μιχάλη, Μιλτιάδη, Μενέλαο κλπ και μάλιστα από ανθρώπους που το παίζουν και "διαβασμένοι". Μόνο Μήτσο δεν τον έχουν πει τον άνθρωπο! Έμαθα και από τη φωτό πως λέγεται η ταραμοσσαλάτα στα αγγλικά: greek style caviar spread! wow! Καλό βράδυ :)

Freedom είπε...

Αγαπητέ Ιωάννη Κ, ευχαριστώ για την επίσκεψη... Τι έκανες, τέκνον μου, και εξορίστηκες στην κόλαση; Ποιός κακός (για σένα) άνεμος σε έστειλε στο χάος;
Σε κάθε περίπτωση, για τους "ιθαγενείς" (όνομα και πράγμα) εντυπωσιακό είναι το θέαμα επώνυμου ασυνόδευτου από σωματοφύλακες, ξέρεις, από αυτούς που μέχρι πρότινος ήταν καλωδιωμένοι σε βαθμό αηδίας, ντυμένοι M.I.B. Άσε που όλοι αυτοί νιώθουν υπεράνω κάθε νόμου (βλέπε και Καρβέλα-Πάνια). Στον αντίποδα, αστυνομικοί σταμάτησαν νύχτα δύο γυναίκες συναδέλφους στο δρόμο και τους ζήτησαν ταυτότητες, σημαδεύοντάς τες με τα αυτόματα. Έχουν ξεφύγει όλοι, επώνυμοι και μπάτσοι, μην το ψάχνεις.
Όσο για τα συρματοπλέγματα, μη λες τέτοια πράγματα, βρε παιδί μου! Αν χάσουν οι Παλαιοκωσταίοι την δυνατότητα διαφυγής από αέρος, την επόμενη φορά που θα θέλουν να... "φάνε έξω", θα φέρουν μπουλντόζα και θα ισοπεδώσουν τη μισή φυλακή...Άσε που θα μας κράξουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές (που έτσι κι αλλιώς είναι αλήθεια ήδη!)...
Να είσαι καλά...

Freedom είπε...

Καλώς τη Dorothy την ιστογειτονοπούλα...
Πώς τα πάμε με τον μικρό άτακτο μώλωπα; Δεν πιστεύω να πήραμε κι άλλο "παράσημο"...
Για το όνομα, που λες, το περίμενα να γίνει κάποιο λάθος, αλλά όχι και από το in.gr... Έχει ένα όνομα κι ένα κύρος, πώς αμολάνε έτσι τέτοιες κοτσάνες; Καλά, για τον Καραγάτση έχουν ειπωθεί τα πάντα, έχεις δίκιο... Το θλιβερό είναι ότι η φιλόλογος στο σχολείο μου -πάλι αναδρομή στα νιάτα μου, τι στην ευχή έχω πάθει;- με έβγαλε παντελώς άσχετη όταν τη διόρθωσα και της είπα ότι δεν τον λέγανε Μιχάλη Καραγάτση, απλά Μ.Καραγάτση. Θλιβερό όχι για μένα, αλλά για τα έρμα τα παιδάκια στα οποία μέχρι τότε δίδασκε την ίδια βλακεία. Φυσικά την άλλη μέρα εντυπωσιάστηκε όταν έμαθε την αλήθεια...ωραία φιλόλογος...
Caviar spread και δη greek style... εντυπωσιακό δεν ακούγεται; Άσε που συνοδεύεται από πολύ "πιασάρικη" εικονίτσα... Μεγάλη αλητεία το marketing, καλή μου... η επιστήμη του να πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες...
Καλή σου νύχτα, φιλιά και περαστικά...