Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Βρέχει (δακρυγόνα) στη φτωχογειτονιά

Γειά σας φίλοι και γειτόνοι.
Σήμερις εγκαταλείψαμε τα ήρεμα ΒΠ προς χάριν του αστυνομοκρατούμενου και επεισοδιακού κέντρου. Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μικρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το κλίμα βαρύ, οι δρόμοι άδειοι, τα βλέμματα και οι κινήσεις νευρικές. Τα πιτσιρίκια τσαντισμένα και οι μεγάλοι αποσυντονισμένοι.
Ξεκινήσαμε με εκκλησιασμό στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων (προστάτης άγιος ο Saint Nicholas γαρ) και συνεχίσαμε με ανηλεές κοπροσκύλιασμα σε Κολωνάκι και Εξάρχεια. Και μολονότι ο Αλέξης γκρίνιαζε ότι αν γινόταν κάτι δε θα φτάναμε σώοι και αβλαβείς ως την Τσακάλωφ όπου είχε αφήσει το Α5, τα γεγονότα τον διέψευσαν. Να επισημάνω ότι ενώ κατέθεσα πρόταση στον Νικήτα από πέρσι κιόλας σχετικά με τον εορτασμό, πάλι δέντρο θέλει να στήσει στην πλατεία Συντάγματος! Ιδού τα τρυφερά ενσταντανέ από το κέντρο:
 
1. Στη συμβολή Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου, λίγο πιο κάτω από το ΑΤ, η κορδελίτσα να κλείνει το δρόμο και το σκουπίδι να δίνει πάρτι στα στενά (πόσο χάρηκα που μετακόμισα!)



2. Έξω από το ΣτΕ, ηρεμία. Λίγο πιο κει, τα βλαμμένα καίγανε τους θάμνους έξω από τα νεοκλασικά τα οποία ξανάκαναν σύχριστα με τα σπρέι. Μα πόσο βλαμμένα...



3. Έξω από τη Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία γίνεται ένα σχετικό νταβαντούρι και τα όργανα δε μας αφήνουν να πλησιάσουμε.



4. Φυσικά, δε θα μπορούσαν να μην αναρτήσουν πανό στα Προπύλαια. Τα χημικά έρευσαν άφθονα, όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση. Αααχ, τη δροσιά τους, βρε!



5. Και φυσικά, η περίοδος Σπασίμπα μόλις ξεκίνησε! Δειγματοληπτικά, ό,τι βρίσκαμε στο δρόμο μας.

Zara!



ΞαναZara


ΞαναμαναZara



6. Στου Ζολώτα, τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα. Απλά ξεκίνησε μια ζαρντινιεροβεντέτα κι ο Θεός να βάλει το χέρι του. Μία (έγινε) χώμα, χιλιάδες στον αγώνα!



7. Ο Lentzos, γυαλιά-καρφιά.



8. Η Wind μάλλον έχει χαρατσώσει πολύ άσχημα κάποιους από αυτούς, εξ ου και πήραν εκδίκηση για όλα τα "σπασμένα" που πλήρωσαν στην κινητή τηλεφωνία...



9, Και ο Giannetos τους έκατσε στο στομάχι... Μα τιμές είναι αυτές;



10. Η ταμπέλα του φαρμακείου πάντως δεν ήταν και ΤΟΣΟ χάλια...
(Το Wally καφέ ακριβώς δίπλα ανέγγιχτο!)



11. Η πλατεία Συντάγματος σε κατάσταση μισογκρεμισμένο γιαπί... Τι να γιαπεί κανείς!



12. Δε θα μπορούσε να λείπει η φιλοσοφία της ημέρας



Αλλά για όλη την καφρίλα, μας αποζημίωσε το όμορφο graffiti Άρχοντας των Δαχτυλιδιών - Σιλμαρίλλιον εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Tolkien. Δε βάζω αριθμό, γιατί είναι άλλη κατηγορία (και θα πάει 13 και δε θέλω).


Αριστερά, ο Gandalf the Grey και μετέπειτα Gandalf the White, τρελό survivorάκι των Μάγων. Δεξιά, ο μπάρμπας με το μούσι το άσπρο είναι ο Ulmo, θεός των υδάτων, κάτι σαν Ευρωπαίος ομόλογος του δικού μας του Ποσειδώνα και ο άλλος -ο Klein-Mein- με το σπαθί, είναι ο Tuor, ο πρώτος Numenorian, παππούς του Elrond, πρόγονος του Aragorn και άλλα εδώδιμα και αποικιακά. Όσοι δεν καταλάβατε, τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα σας.
Προσθήκη

Νόμιζα ότι η μέρα είχε τελειώσει. Αν και δεν είχαμε ακόμη επιστρέψει ο καθένας στη βάση του και καθόμασταν στο φιλόξενο πατρογονικό τσαρδί της Ελπίδας κάπου στο Κολωνάκι, για μας η μέρα περιείχε ακόμη επιστροφή στα σπίτια μας, ντους και ύπνο. Αμ δε... Ο φλίτατος Rebesque πέταξε την ιδέα "ρε παιδιά, δεν πάμε Εξάρχεια;". Τον στραβοκοιτάξαμε όλοι γιατί σήμερα είχαμε περπατήσει τουλάχιστον 7 χλμ. και δεν τρελαινόμασταν για την ιδέα. Έλα μου όμως που κάτι μας φαγούριζε να πάμε (δε λέμε τι). Πεζώ 2 και πάλι και φτάνουμε στην πλατεία Εξαρχείων.
Διαθέσεις επαναστατικές, αντι-"μπατσικές", έτοιμοι όλοι να φωνάξουμε "μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι" σε όποιον μας ζητούσε ταυτότητα. Παντού μεγάλες ομάδες αστυνομικών, καμιά δεκαπενταριά τουλάχιστον μαζί. Εμείς, οι μισοί, 4 άντρες, 3 γυναίκες. Μας φοβόντουσαν; Προφανώς όχι. Κι όμως, ταυτότητα δε μας ζήτησε κανείς. Ίσα ίσα που μας είπαν ότι ήταν ασφαλές να πάμε προς τα Εξάρχεια, αλλά να προσέχουμε στην περιοχή του Πολυτεχνείου.
Και φτάνουμε στην πλατεία. Κι αντικρίζουμε το εξής θέαμα: Οι μπάτσοι, παρατεταγμένοι στη μια πλευρά, κάθονται Παναγίες, Ούτε μιλάνε, ούτε λαλάνε, ούτε κινούνται. Από την άλλη, οι "αντιεξουσιαστές". Κάτι τυπάκια μισομεθυσμένα, σε παραλήρημα χυδαιολογίας. Φτύνουν, βρίζουν, συμπαρασύροντας σε έναν οχετό μίσους ό,τι πιάνει η γλώσσα τους. Από την άλλη, οι μπάτσοι, εντυπωσιακά ψύχραιμοι. Δείχνουν ότι δε θέλουν να "τσαμπουκαλευτούν" και να δημιουργήσουν ένταση. Αντίθετα, προσπαθούν με την ουδέτερη στάση τους, να την αποσοβήσουν.
Περιμένουμε να φτάσουν σε ένα σημείο βρασμού και να επιτεθούν, αλλά τίποτα. Το παραλήρημα των "επαναστατημένων" συνεχίζεται, προκαλώντας μας αηδία. Δεν υπάρχει καμιά ιδεολογία, καμιά αιτιολογία, κανένας Γρηγορόπουλος εκεί μέσα. Μόνο τυφλό μίσος. Αηδιασμένοι από αυτή τη συμπεριφορά, την οποία ούτε εγκρίνουμε, ούτε στηρίζουμε, βλέπουμε το παραλήρημα να ξεφουσκώνει όσο η ώρα περνάει. Κάποια στιγμή, οι "αντιεξουσιαστές" πετάνε μπουκάλια στους μπάτσους κι εκείνοι απαντούν με προειδοποιητικές κραυγές.
Το πράγμα εκτονώνεται χωρίς δράματα, η μια διμοιρία αποχωρεί και οι "αντιεξουσιαστές" συνεχίζουν τις προκλήσεις. Μετά από λίγη ώρα, οι επαναστάτες αρχίζουν να πεινάνε, να διψάνε, να νιώθουν την ανάγκη να εκτονώσουν τις φυσικές τους ανάγκες και το όλο σκηνικό λήγει, η δεύτερη διμοιρία φεύγει και όλα τελειώνουν. Παίρνουμε ξανά το δρόμο για το Κολωνάκι -και αυτή τη φορά και για τα σπίτια μας- συνειδητοποιώντας ένα πράγμα: η αστυνομία του 2009 δεν έχει καμιά σχέση με την αστυνομία του 2008. Και οι αντιεξουσιαστές του 2009 δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με το οργισμένο πλήθος που διαδήλωνε το 2008.
Μη σας πω ότι λυπηθήκαμε τους μπάτσους...

8 σχόλια:

Roadartist είπε...

Γειά σου και σένα αγαπητή..Μακάρι να μην είχαμε αφορμές να βλέπουμε έτσι τη πόλη μας.. Ο Κακλαμάνης πότε θα βάλει εφέτος το δεντράκι του?? χιχιχιι

Freedom είπε...

LOL! Roadartist υποκλίνομαι!

Ακόμα δεν τέλειωσα την ανάρτηση, καλώς το καλλιτεχνάκι μου! Ο Νικήτας; Εδώ αφήνει να πνιγεί η πόλη στο σκουπίδι, το δέντρο θα κοιτάξει; Κι αν του το κάψουν πάλι οι άλλες οι κακιασμένες; Αν δε βάλει φέτος φουξί αστέρι, θα ξεμαλλιαστούμε!

Σμουτς!
Και μια μάσκα δώρο, περάστε από το χώστεν να παραλάβετε!

Yannis Tsal είπε...

Συγχαρητήρια για την υποδειγματική πολεμική ανταπόκριση από το κέντρο της Βαγδάτης, εμ, της Αθήνας ήθελα να πω, και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό!

Εγώ πάντως που μένω κοντά στο κέντρο ακόμα ακούω τα ελικόπτερα να πετάνε... ευτυχώς χωρίς μουσική επένδυση τις "Βαλκυρίες" του Βάγκνερ.

ΥΓ: Μπούρμπερη και Λουί Βουτών δεν τίμησε αυτή τη φορά η βόλτα για ψώνια; Φαίνεται θα ρίξαν τις τιμές και γλιτώσανε :)

Freedom είπε...

Αγαπητέ μου "νονέ"

ευχαριστώ πολύ! Η ανταπόκριση θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας μεγαλύτερη έκταση, μιας και παρακολουθήσαμε τα τεκταινόμενα μέχρι πριν λίγο!
Πάλι καλά που δε ζούμε το "Αποκάλυψη τώρα" κάθε Δεκέμβρη, διότι την πολλή τη Βαλκυρία τη βαριέται κι ο Γερμανός!
Παιδί μου, τι να πει η Βουτόν και η Μπούρμπερη μπροστά στον Lentzos και Giannetos; Giannetos στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Αθήνα, τώρα και στο Κακοσάλεσι! Πολυεθνικός κολοσσός, εξ ου και τον κάνανε κομμάτια... Βουτόν τώρα, πφφφ...μικρομάγαζα του καπιταλισμού... lol

Πολύ χάρηκα που σε ξαναείδα, αυτό σημαίνει ότι το μήνυμα προωθήθηκε κανονικά από τον "νονό" νο2 και το προσωνύμιο μου άρεσε ιδιαίτερα!
Μη χάνεστε, αγαπητέ μου... Φιλιά
(και ωτασπίδες για τα ελικόπτερα)

Τσαλαπετεινός είπε...

Δεν πιστεύω ότι κάνατε τα βαφτίσια χωρίς εμένα!!!

Μπράβο senorita! Ήταν μαραθώνιος η κάλυψις των γεγονότων στο κέντρο της Καμπούλ –το λέω για να διαφοροποιηθώ λίγο από τον δίδυμο αδελφό μου, για να μας ξεχωρίζεις πάντως σου λέω εκείνος έχει λίγο πιο όμορφο και φανταχτερό λοφίο.

Και βέβαια πρέπει να συνυπολογίσουμε το ρεπορτάζ που έλαβα από τη Μητροπόλεως και διέκοψα τη ροή του προγράμματος για να το μεταδώσω.

Υ.Γ. Συγνώμη οι μάσκες της ανάρτησης στον πάνω όροφο είναι γι αυτή την ανάρτηση ή για τον ιό της γρίπης;

Freedom είπε...

Τώρα γιατί με στεναχωράς, καλλιτέχνη μου; Γίνονται βαφτίσια χωρίς και τους δύο νονούς; Λάδι να μου βάλετε ορεινό, δεν τα μπορώ τα άλλα...Α, και όχι ροζ και βλακείες, ένα σκουροπράσινο ή σκουρομπλέ παρακαλώ...

Τι υπέροχη οικογένεια που είστε, τα καλύτερα παιδιά, είμαι πολύ τυχερή που σας έχω και τους δύο νονούς!Ευχαριστώ νονέ νο2, θα την έλεγα μάλλον Γάζα αλλά μέρα που δεν έγινε επίθεση... όλοι την περίμεναν και ποτέ δεν ήρθε!

Οι μάσκες στον πάνω όροφο είναι και για τα δύο, αλλά τις γουρουνίσιες δεν τις συνιστώ για πορεία...

Σμουτς, σμουτς, σμουτς

Elpida είπε...

Καλησπέρα κοριτσάκι μου

Κοίτα, οι αστυνομικοί είναι παιδιά τα οποία είτε θέλανε να γίνουν αστυνομικοί, είτε αναγκάστηκαν να γίνουν. Θυμάσαι χτες στην εκπομπή του Θεοδωράκη εκείνον που έλεγε ότι του αρέσει η αρχαιολογία; Δεν θα ήθελε να γίνει αρχαιολόγος; Προφανώς έπρεπε να βγάλει λεφτά και γι'αυτό έγινε αστυνομικός. Και οι αστυνομικοί έχουν αλλάξει πολύ, κάποτε περνούσες ανάμεσά τους και σε πειράζανε, τώρα κάθονται παναγίτσες. Νομίζω ότι η αστυνομία έχει αλλάξει πολύ και χτες επιβεβαιώθηκα.
Και χ....κα πάνω μου όταν πηγαίναμε στα Εξάρχεια, αλλά τι να σας έλεγα....

Δώρα είπε...

Εγώ δεν είχα πρόβλημα που κατεβαίναμε στα Εξάρχεια, αν και προτιμούσα να μείνουμε Κολωνάκι. Πάντως ο αντιεξουσιαστής μάλλον ήταν καλά βολεμένος, γιατί αν είχε να ξυπνήσει το πρωί να πάει για μεροκάματο, δε θα είχε όρεξη να πίνει μπύρες και να βρίζει στη 1 το ξημέρωμα. Ποιός ξέρει ποιανού βουλευτή γιος ήτανε. Τσουτσέκια ρε.