Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Γιατί ερωτευόμαστε;



Η αγαπητή Δώρα είχε την απορία: γιατί ερωτευόμαστε αυτούς που ερωτευόμαστε κι όχι άλλους; Δεν έχω ιδιαίτερη πείρα και για να αποφύγω τα τετριμμένα περί χημείας, έψαξα και βρήκα (συγκεκριμένα στο pathfinder) το εξής άρθρο, στο οποίο μπορεί να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας και το έτερόν σας ήμισυ...


(Όπως καταλάβατε, σήμερα πήξαμε στη δουλειά...)







Γιατί Ερωτευόμαστε?
Παράλληλα με τη σωματική έλξη πολλοί άνθρωποι έλκονται από άτομα που έχουν κοινά με αυτούς ενδιαφέροντα. Η ψυχοθεραπεύτρια Paula Hall αναλύει τους λόγους για τους οποίους ερωτευόμαστε αυτούς που ερωτευόμαστε και όχι κάποιους άλλους.
Είναι μερικές σχέσεις, στις οποίες οι καυγάδες φαίνεται να είναι πάντα μονόπλευροι, με τον ένα σύντροφο να κάνει όλο το "σαματά", και τον άλλο να προσπαθεί να κατευνάσει την καταιγίδα. Είναι πολύ πιθανό να έχουν και οι δύο πρόβλημα στο πως θα εκφράσουν τα αισθήματά τους αλλά με το να είναι μαζί, μπορούν να καθησυχάσουν ο ένας τον άλλον ότι τα συναισθήματα είναι υπό έλεγχο. Διαφορετικά ζευγάρια θα το βιώσουν με διαφορετικούς τρόπους, όμως αυτή η ακατανόητη αίσθηση πληρότητας που έχουν όταν βρίσκονται μαζί, είναι αυτό που ο Henry Dicks , ένας "γκουρού" της ψυχοθεραπείας, και σύμβουλος γάμων και σχέσεων, ονομάζει "υποσυνείδητο ταίριασμα".

"Υποσυνείδητο ταίριασμα"
Όλοι κουβαλάμε μέσα μας ένα ψυχολογικό σχεδιάγραμμα, το οποίο έχει λεπτομέρειες σχετικά με τις εμπειρίες της ζωής μας και τα σημάδια που μας έχουν αφήσει αυτές. Περιέχει πληροφορίες τις οποίες εμείς οι ίδιοι συχνά δεν έχουμε αναγνωρίσει, σχετικές με τους φόβους, τα άγχη , και τους μηχανισμούς άμυνας μας.
Ο καθένας από μας έχει την υποσυνείδητη δυνατότητα να ανιχνεύει το "ψυχόγραμμα" του άλλου. Οι άνθρωποι προς τους οποίους νιώθουμε την εντονότερη ερωτική έλξη είναι αυτοί των οποίων το "ψυχόγραμμα" συμπληρώνει το δικό μας. Στην πραγματικότητα ψάχνουμε για ομοιότητες στις εμπειρίες μας, αλλά πιο ουσιαστικά ψάχνουμε για διαφορές!

Τα ετερώνυμα έλκονται!
Σκοπός αυτού του υποσυνείδητου ταιριάσματος, είναι να βρούμε κάποιον που να συμπληρώνει τις εμπειρίες μας. Αυτός μπορεί να είναι κάποιος με τον οποίο έχουμε πολλά κοινά, αλλά συνήθως ψάχνουμε για συντρόφους από τους οποίους μπορούμε να μάθουμε πράγματα. Άτομα που έχουν αναπτύξει διαφορετικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της ζωής, από τους δικούς μας.
Το ιδανικό ταίρι θα ήταν κάποιος που έχει παλέψει με τα ίδια προβλήματα με εμάς, αλλά έχει αναπτύξει διαφορετικούς τρόπους για να τα αντιμετωπίζει. Φαίνεται πως το έτερον μας ήμισυ, είναι συνήθως και η καλύτερή μας ευκαιρία για να αγγίξουμε την ψυχολογική ολοκλήρωση.



Παρά το γεγονός ότι ποτέ δυο σχέσεις δεν είναι ίδιες, οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάποιοι συνήθεις τύποι υποσυνείδητου ταιριάσματος. Μήπως αναγνωρίζετε κάποιους από αυτούς;
1. Γονιός και παιδί - αυτός ο τύπος ζευγαριού συχνά μοιράζεται τα προβλήματα μέσα από μια σχέση εξάρτησης και εμπιστοσύνης. Ο ένας σύντροφος αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, φερόμενος με ένα μάλλον παιδιάστικο τρόπο. Υπάρχει μέσα του κρυμμένη η πεποίθηση ότι εάν παραμείνει ανασφαλής, εξαρτημένος και στερημένος, τότε ο "γονιός" θα τον φροντίσει. Ο άλλος σύντροφος αναλαμβάνει το ρόλο του γονιού, και αυτό του δίνει ένα πολύ καλό λόγο για να αρνηθεί στην ουσία τις δικές του ανάγκες για ανεξαρτησία, καθώς αυτές παραμερίζονται από το ταίρι του.
2.Αφέντης και σκλάβος - αυτό το ζευγάρι έχει πρόβλημα με την εξουσία και τον έλεγχο.
Ο ένας σύντροφος μπορεί να νιώθει πολύ ανασφαλής αν είναι ποτέ κατώτερος, για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα αυταρχικός και "κάνει κουμάντο" σε όλα τα θέματα του σπιτιού. Ο άλλος σύντροφος ο οποίος φοβάται τις ευθύνες πειθαρχεί ευσυνείδητα, ενώ παράλληλα συγκρίνει με αυταρέσκεια αυτό που περιγράφει σαν τη "στάση του να επαναπαύεται" με αυτή του συντρόφου του που παθιάζεται με τον έλεγχο και την εξουσία.
3. Διώκτης και απομακρυνόμενος - σε αυτή τη σχέση και οι δύο φοβούνται την οικειότητα και την έμπρακτη εκδήλωση των συναισθημάτων τους, αλλά μάλλον έχουν βρει το ιδανικό ταίρι. Υπάρχει μια σιωπηλή συμφωνία μεταξύ τους, ο ένας από τους δύο να κυνηγάει τον άλλον και να γκρινιάζει συνεχώς ζητώντας του περισσότερη τρυφερότητα, ενώ την ίδια στιγμή ο άλλος προσπαθεί να ξεφύγει από αυτό το "στενό μαρκάρισμα". Πολλές φορές αντιστρέφονται οι ρόλοι και το κυνήγι συνεχίζεται.
4. Είδωλο και λάτρης - όταν ο ένας σύντροφος επιμένει να τοποθετεί τον άλλο σε ένα βάθρο ανωτερότητας, αυτό συνήθως είναι σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα ανταγωνισμού. Για να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή σύγκρισης, και τα δύο μέρη συμφωνούν υποσυνείδητα να παίξουν αυτό το παιχνίδι.
Υπάρχουν άλλοι δύο συνηθισμένοι τύποι ζευγαριών που βασίζονται στην εύρεση ενός συντρόφου που έχει τα ίδια προβλήματα, και τον ίδιο τρόπο να τα αντιμετωπίζει.
1. Παιδάκια στο δάσος - ίσως να έχετε δει αυτό το ζευγάρι τριγύρω. Μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και συχνά φορούν και τα ίδια ρούχα. Μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, και το πιο σημαντικό αντιπαθούν τα ίδια πράγματα. Οτιδήποτε κακό και άσχημο καταφέρνουν να το κρατούν μακριά από την τέλεια σχέση τους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους ενάντια σ'αυτόν τον μεγάλο κακό έξω-κόσμο.
2. Η γάτα με το σκύλο - επιφανειακά το ζευγάρι αυτό δείχνει ότι ίσως δεν θα έπρεπε να έχει συναντηθεί ποτέ. Μαλώνουν αδιάκοπα σαν το σκύλο με τη γάτα, για το παραμικρό. Και οι δύο αποφεύγουν την εκδήλωση οικειότητας και τρυφερότητας με το να ζουν διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση .Μια σχέση πραγματικό πεδίο μάχης δηλαδή.
Ίσως να βλέπετε στοιχεία από τη δική σας σχέση , σε όλους αυτούς τους τύπους ζευγαριών. Καθώς προχωράμε προοδευτικά στις σχέσεις μας, δεν είναι καθόλου απίθανο να καταλήξουμε σε ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο συμπεριφοράς. Για παράδειγμα τη στιγμή που ο σύντροφός σας είναι άρρωστος και πολύ ευάλωτος, μπορεί να υιοθετήσετε το μοντέλο "γονιού-παιδιού", ενώ πολλά ζευγάρια υιοθετούν το μοντέλο "παιδάκια στο δάσος" μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Ιδανική ή κακή χημεία;
Όλοι οι συνδυασμοί εξυπηρετούν ένα ψυχολογικό μηχανισμό σχεδιασμένο να μας προστατέψει από το να νιώσουμε άσχημα. Τα περισσότερα ζευγάρια δεν συνειδητοποιούν το πόσο ταιριάζουν, μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί κάτι που θα αλλάξει αυτό το γεγονός. Όλοι μας μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, οι ανάγκες και οι προσδοκίες μας αλλάζουν, και οι σχέσεις μας πρέπει να προσαρμόζονται κι εκείνες σ΄ αυτές τις αλλαγές.
Τα προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν όταν το ένα ή και τα δύο μέρη του ζευγαριού νιώσουν ότι δεν υπάρχει πλέον ανταπόδοση στα συναισθήματά τους , και επιστρέψουν σε μοντέλα συμπεριφοράς που είναι πλέον ξεπερασμένα όσον αφορά τη σχέση τους.

15 σχόλια:

Roadartist είπε...

Μεγιά το νεο αβαταρ!!!!

Νομίζω για τη σημερινή εποχή ο σωστός τίτλος θα ήταν "γιατί δεν ερωτεύομαστε" :) την είπα πάλι!
Πάντως ανεξαρτήτου 'γιατί' είναι πανέμορφο όταν συμβαίνει!! Φιλάκια!!

Ανώνυμος είπε...

περίμενα να διαβάσω και για το "λύκος και κοκκινοσκουφίτσα" αλλά φευ..

Κ.Κ.Μ.

Δώρα είπε...

Χμ! "Παιδάκια στο δάσος - ίσως να έχετε δει αυτό το ζευγάρι τριγύρω. Μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και συχνά φορούν και τα ίδια ρούχα. Μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, και το πιο σημαντικό αντιπαθούν τα ίδια πράγματα. Οτιδήποτε κακό και άσχημο καταφέρνουν να το κρατούν μακριά από την τέλεια σχέση τους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους ενάντια σ'αυτόν τον μεγάλο κακό έξω-κόσμο."
Μου θυμίζει μέχρι πάρα πολύ ένα πολύ γνωστό μου κι αγαπημένο μου ζευγάρι (ονόματα δε λέμε, Α+Β=LFE) γιατί εμείς μάλλον κατατασσόμαστε στο "η γάτα με το σκύλο" όπως και κάποιοι άλλοι πριν μερικούς μήνες με κάτι Βησιγότθους! Λες να χωρίσω; Ευχαριστώ πάντως για την άμεση ανταπόκριση, γατούλα.

Elpida είπε...

Καλή μου δειπναρού

Εγώ δε βρήκα να ανήκω σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες... :-(

Dr. Thomas είπε...

Μεγαλειοτάτη

Δηλώνω σφόδρα ερωτευμένος και κατενθουσιασμένος με την tiramisu σας, τα τελευταία ψιχουλάκια της οποίας καταβρόχθισα μόλις και σας ενοστάλγησα, σεβαστή οικοδείπνισσα. Ευελπιστώ όπως σκαρώσετε μίαν ετέραν αύριον, ώστε να μας δεξιωθείτε μετά το κονσέρτον των φλιτάτων Sodom ίνα γλυκαθεί το μέσα μας και ισιώσει από τας μπύρας. Κι εμένα τα "παιδάκια στο δάσος" μου υπενθύμισαν εν γνωστόν μου ζεύγος το οποίο ελπίζω και εύχομαι όπως έλθει εις γάμου κοινωνίαν συντόμως, ώστε να πάψει να αγχούται το αγοράκιον.

Σας χειρασπάζομαι,
Ο ιατρός και ταπεινός φίλος σας
Την εφημερίαν μου μέσα.

ΥΓ Ελπίς ημών δόξα σοι, δεν εβρήκατε υμάς εις τον κατάλογον των τύπων εραστών, διότι τα αιώνια θύματα δεν ημπορεί να θεωρούνται ερασταί. Ξύπνα χριστιανή μου! Τι σας πιάνει ήθελα να'ξερα και τα φτιάχνετε με μπάζους;

Dr. Άρης είπε...

Καλημέρα μεγαλειοτάτη

Ούτε εγώ με βρήκα σε κάποια κατηγορία. Δε θέλω να αμφισβητήσω τον επιστήμονα, αλλά λίγο μπούρδας μου φαίνεται.

Θα έρθεις Sodom;

Freedom είπε...

Καλλιτέχνιδά μου...καλό μήνα είπαμε;

Ευχαριστώ!Η παρατήρηση μεγαλειώδης, πραγματικά ώρες ώρες απελπίζομαι όχι τόσο γιατί δεν ερωτεύονται οι άνθρωποι αλλά γιατί δεν ερωτεύονται όπως πρέπει, παθιασμένα και δυνατά. Πολλή μιζέρια, πολλή αυτοσυγκράτηση, πολύ χλιαρά πράγματα, δε μπορώ!

Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο! :-)

Freedom είπε...

Αγαπητέ μου Κ.Κ.Μοίρη

Αυτό με τον λύκο και την Κοκκινοσκουφίτσα με εντυπωσίασε και θα το ψάξω... αν έχω παραλείψει κι άλλες κατηγορίες, κρατήστε με ενήμερη γιατί το βλέπω ψιλοfraud το αρθράκι και θα μου φύγουν όλοι οι καλοί πελάτες του χώστεν, χάνω σε αξιοπιστία, comprennez vous?

Τις καλημέρες μου!

Freedom είπε...

Δωράκι μου

Σε χαίρομαι που είσαι πάνω απ'όλα εχέμυθη. Αν δεν καταλάβει ο κόσμος με τα αρχικά, να σκανάρουμε τις ταυτότητές του ζευγαρακίου και να τις αναρτήσουμε κι αυτές!
Αν τσακώνεστε πολύ, με τη σιγουριά της εμπειρίας σου λέω σήκω φύγε γιατί αλλιώς θα φύγει αυτός. Δεν κολλάει, οπότε καλύτερα ο καθένας σπίτι του, να βρεις και κανέναν καλύτερο, να καταλάβει κι αυτός τι χάνει. Αρκετά με τους Βησιγότθους.

Και μη με λες γατούλα!

Freedom είπε...

Καλή Ελπίδα

Η δική σου κατάσταση είναι ανίατη όπως ορθότατα λέει ο χασάψ Θωμάς. Η παραίνεση προς τη Δώρα, ισχύει και για σένα.

Φιλάκι!

Freedom είπε...

Φλίτατέ μου ιατρέ

Το ζεύγος θα έρθει εις γάμου κοινωνίαν όταν έρθει η ώρα του. Εξ όσων γνωρίζω, αμφότερα τα πιτσιρδέλια επιθυμούν σφόδρα όπως ενωθούν ενώπιον Θεού κι ανθρώπων. Μη λέμε μόνον για το αγοράκιον!
Περί της τηρα-μη-σου τα κρέντιτς στην συνταγή της κας Δανάης και στην πολύτιμη βοήθεια της ίδιας. Τώρα όμως τσαντίστηκα και κατεβαίνω από το θρόνο.
Να σας πω, δε μου συμμαζεύεστε και λίγο; Η Δώρα θέλει σάντουιτς με φυστικοβούτυρο για πριν τη συναυλία. Ο Άρης θέλει σανγκρία για μέσα στη συναυλία. Εσύ θες τιραμισού για μετά τη συανυλία. ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΕ ΠΕΡΑΣΑΤΕ; Γράφει πουθενά στο μέτωπό μου "φιλιππινέζα"; Άντε, γιατί από single καλλονή με έχετε κάνει ανύπαντρη πολύτεκνη μητέρα με παιδιά της παντρειάς! Για συμμαζευτείτε λέω γω!
Αλλά επειδή η μάζωξη θα γίνει για να μου πείτε πώς τα περάσατε, θα έχω απ'όλα.
Απάντηση στην ερώτηση: τα φτιάχνουμε με μπάζους γιατί οι ωραίοι είναι ή καβατζωμένοι ή γκέι. Αντιλαβού;

Μη μου φιλάς το χέρι, δε με ρίχνεις εμένα με τέτοια!
Φιλάκι, Χασάψ!

Freedom είπε...

Ελαφροκυνηγέ μου

Όχι, δε θα έρθω Sodom γιατί τα αυτάκια μου είναι σε τραγική κατάσταση ήδη και στην υπόγα της Κοδριγκτώνος όσο να πεις δεν έχει και την καλύτερη ακουστική...
Τον εαυτό σου δεν τον βρήκες εκεί μέσα. Θα υπάρξουν αναγκαίες συμπληρώσεις τύπου "Λύκος και Κοκκινοσκουφίτσα" όπως σωστά παρατήρησε ο φίλτατος ΚΚΜοίρης, "Σφάξε με, Αγά μου, να αγιάσω" για να βρει και η Ελπίδα την κατηγορία της και φυσικά η κατηγορία "Ο καλός ο μύλος" που θα σου επιφυλάξει μια άνετη νίκη...

Φιλιά βρε

Ανώνυμος είπε...

το μονο που μπορει να πει κανεις σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι...ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΟΥ ΣΥΝΕΥΕΝΑΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...γιατι τοτε νιωθεις πραγματικα την αληθεια μεσα σου και καταλαβαινεις καλυτερα....οποτε μην κανετε πισω απλα κυνηγηστε το συναισθημα του τωρα του μετα και του αυριο.....

Dr. Thomas είπε...

Φίλε/φίλη ανώνυμε/ανώνυμη

Ως κηπουρός και κλειδούχος του μαγαζού, διότι έχουμε μεταφερθεί σύσσωμοι στο iustitia-omnibus.blogspot.com έχω να είπω ότι από όσο έχω δει και στον εαυτό μου αλλά και στα ζευγάρια των φίλων μου, εμείς είμαστε αυτοί που φτιάχνουμε το παραμύθι, εμείς και αυτοί που το χαλάμε. Εξαρτάται βέβαια αν βλέπεις εσύ και ο/η σύντροφός σου τη σχέση ως παραμύθι, ως συναίσθημα ή ως ημισαρκική- ημιπνευματική συνύπαρξη. Νομίζω ότι αυτό είναι τελικά το κριτήριο για να διαλέξεις σύντροφο. Γιατί αν εσύ θες παραμύθι και ο/η σύντροφος σεξ, θα αποτύχει παταγωδώς και θα κλαις ή θα πίνεις τον κ..ο σου (αναλόγως του φύλου). Οπότε, αν θες παραμύθι, βρες έναν/μία εξίσου παραμυθοπαρμένο/η και θα δεις που όλα θα πάνε καλά.
Να, η κυρά Freedom και ο κυρ Ροβέρτος-Αλέξανδρος είναι τα "παιδάκια στο δάσος". Καταλαβαίνονται στον απόλυτο βαθμό. Η σχέση ή θα είναι μεταξύ δύο ανθρώπων που θα έχουν τρελά πολλά κοινά, ή μεταξύ δύο ανθρώπων που θα αλληλοσυμπληρώνονται, όπως η Ελπίδα και ο Άρης μας. Οι υπόλοιπες σχέσεις τύπου "έχουμε κάποια κοινά" είναι καταδικασμένες, εγώ στο λέω.

Συγγνώμη για την αργοπορία στην απάντηση, αλλά έχουμε εγκαταλείψει το κατάστημα, θα χαρούμε να σε δούμε στο νέο μαγαζί.

Ανώνυμος είπε...

νιαο